Opvallende voordelen bij toepassing lineaire encoders HEIDENHAIN in vacuum technology

Elk toepassingsgebied van de encoders van HEIDENHAIN stelt zijn eigen hoge eisen. Bijvoorbeeld de toepassing van lineaire encoders specifiek in vacuümtechnologie. Graag lichten we dit speelveld extra toe.

Overigens hanteren we graag de term ‘vacuum technology’. Een begrip dat de internationale technische gemeenschap ook gebruikt voor deze materie.

Eerst even de definitie van vacuum technology
Eerst bespreken we graag kort de definitie van vacuum technology, zodat voor de vele lezers direct alle horloges gelijk staan. Onder vacuum technology verstaan we: alle processen en fysieke metingen uitgevoerd onder condities lager dan normale atmosferische druk. Vacuüm is een ruimte die volledig is verstoken van materie, ofwel een volume dat niet gevuld is met lucht of een ander gas. Een vacuüm classificeren wij als een laag, gemiddeld, hoog of ultrahoog vacuüm, afhankelijk van de zuiverheid.

Vacuum technology: een cruciale factor in moderne productieprocessen en onderzoek
De toepassing van vacuum technology is enerzijds specialistisch en anderzijds toch ook wel weer wijdverbreid. Vacuüm techniek speelt een belangrijke rol in veel moderne productieprocessen en onderzoekstaken. Het is inmiddels een cruciale factor in elektronica, dunne-filmtechnologie, de ontwikkeling van nieuwe materialen, biotechnologie, evenals medische en analytische technologie. Bekende toepassingen voor lineaire en hoek-encoders in een vacuüm zien we bij elektronenmicroscopen, manipulators, actuators, XY-tabellen, e-beam microscopen, wafer inspectie in de halfgeleiderindustrie of bij spectrometerassen voor het meten van synchrotronstraling.

Topeis nummer één: ultra clean
Lineaire encoders toegepast in een vacuümkamer voor vacuümapplicaties gebruikt men altijd in combinatie met eveneens vacuümcompatibele elektronica. De allereerste eis is dat deze encoders speciaal gereinigd zijn en dus ultra clean. Vetten en oliën, en zelfs vingerafdrukken, zijn strikt verboden. Of neem de eis van uitgassing. Want ook gassen kunnen in een vacuüm uitstralen en zijn daarom niet toegestaan. Maar er zijn meer stevige eisen die gesteld worden aan de toepassing van een encoder in combinatie met vacuümcompatibele elektronica. Zo mag deze onder geen beding holtes hebben, want deze riskeren direct het proces binnen de toegepaste vacuum technology doordat de holtes in het vacuüm exploderen. Eveneens moet dit soort encoders zeer klein en compact zijn. Waarom? Vacuum technology vinden we namelijk vooral terug in kleine en gedetailleerde processen in eveneens kleine ruimten. Kortom, dit soort encoders moet daarom bestand zijn tegen de hoge eisen van fysiek veeleisende omgevingen.

HEIDENHAIN excelleert met encoders speciaal voor vacuum technology
HEIDENHAIN ontwerpt en produceert lineaire encoders speciaal voor gebruik in combinatie met vacuümapplicaties in hoge en ultrahoge vacuüms. Onze encoders voldoen aan de zeer specifieke eisen met betrekking tot reinheid, het productieproces en zelfs de juiste verpakking. Toepasbaar in zowel hoge als ultrahoge vacuüms. Door hun gespecialiseerde ontwerp komen zij 100% tegemoet aan de eisen bij toepassing binnen vacuum technology. De vacuümcompatibele encoders van HEIDENHAIN zijn afgeleid van de standaard eenheden en volledig aangepast. Om precies te zijn: alleen het originele scanprincipe en de opto-elektronisch en optische componenten worden toegepast. De behuizing, PCB's, kleefstoffen en coatings zijn conform de vereisten van de vacuümklasse.

Uitgassing
Zoals gezegd, passen wij vacuümcompatibele PCB's, kleefstoffen en lakken toe. Deze verminderen de hoeveelheid uitgassing. (RGA) Eveneens laten we geen magnetiseerbare materialen toe, behalve de LED behuizing. Ook gebruiken we laserinscriptie in plaats van labels. Speciaal geventileerde holle ruimtes verminderen de pomptijd. De temperatuurbestendigheid van deze encoders maakt toepassingen bij hoge temperaturen mogelijk. Verder zijn deze speciale encoders vervaardigd zonder ferromagnetische materialen. Dit verhoogt aantoonbaar de proceszekerheid.

Uiteraard geproduceerd in een cleanroom
HEIDENHAIN produceert haar vacuümcompatibele encoders in een cleanroom. Die keuze garandeert de hoogste graad van hygiëne, we noemen dit ultra clean. Absoluut vereist voor toepassing binnen vacuum technology. Ook de laatste details kloppen, want de verpakking is eveneens speciaal ontworpen: de encoder is dubbel ingesloten en de verpakking wordt met stikstof gevuld.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Speciale vacuümdoorvoer
Encoders van HEIDENHAIN zijn uitgerust met connectoren voor vacuümdoorvoer. De lineaire encoders van de LIP- en LIF-serie vereisen interface-elektronica voor signaalconversie naar SinCos 1 Vpp. Deze interface-eenheid is geïntegreerd in de D-sub-connector. Voor ultrahoge vacuümtoepassingen is het vereist dat de interface- elektronica zich buiten de vacuüm van de kamer bevindt. De LIP- en LIF-serie voor hoogvacuüm zijn daarom verkrijgbaar met twee soorten kabels versies.

Vertel ons uw uitdaging!
Heeft u een uitdaging op het terrein van vacuum technology? Legt u deze dan vrijblijvend aan de specialisten van HEIDENHAIN voor. Onze kennis op dit specialistische terrein delen wij graag met u.

  Contact