Zéér nauwkeurig meten dankzij gebruiksvriendelijke elektronica

De dataverwerking van het meetproces?
QUADRA-CHEK 3000 regelt het snel, slim & nauwkeurig

Nauwkeurige metingen horen onlosmakelijk bij de vakuitoefening van de operator. Feitelijk een cruciale basisvoorwaarde voor het maken van producten van topkwaliteit. Zowel tijdens als na de productie. Eveneens is meten essentieel voor het documenteren van dit proces. De verwerkingselektronica QUADRA-CHEK 3000 is hiervoor door HEIDENHAIN speciaal ontwikkeld. De winst? Nauwkeurige ondersteuning van het meetproces. Plus een uitgebreide serie slimme features. De operator selecteert deze op basis van een intuïtieve bediening via een touch screen. De dataverwerking van het meetproces? QUADRA-CHEK 3000 doet het snel, slim en nauwkeurig.

De perfecte aanvulling op nauwkeurige meetmachines
HEIDENHAIN´s verwerkingselektronica QUADRA-CHEK 3000 is precies wat nauwkeurige meetmachines nodig hebben als laatste perfecte aanvulling. De wijze van werken? Hightech video-software tools beoordelen het camerabeeld van meet- en profielprojectoren, meetmicroscopen of video-meetmachines. Deze beoordeling dient een belangrijk doel: kanten herkennen en daarmee meetpunten vastleggen. Het resultaat van de metingen vertaalt de QUADRA-CHEK 3000 grafisch op het touch screen.

Opvallend gebruikersvriendelijke mogelijkheden
Zeer gebruikersvriendelijk zijn de mogelijkheden die de gebruiker van de QUADRA-CHEK 3000 heeft om de bediening naar zijn hand te zetten. Denk aan het instellen van de taal. Ook kan de gebruiker de meetresultaten op papier via een printer of bijvoorbeeld als PDF ontvangen. Dit laatste dan weer lokaal of ergens op een server. Daarnaast is er een filter te leggen over de uit te geven data, via verschillende grafische en niet-grafische weergaven.

Snelle, eenvoudige en intuïtieve bediening
Aanvullend op het scherm met de grafische informatie ziet de operator een aantal gemakkelijk te herkennen functietoetsen, inclusief deop dat moment beschikbare intelligente functies. Deze laten het meetproces automatisch doorlopen. Het werkgemak voor de machinebediener stijgt met sprongen, want deze kan alle handelingen en werkzaamheden continu visueel monitoren. Uiteraard bedient de operator de QUADRA-CHEK 3000 snel, eenvoudig en intuïtief. Hoe? Zoals we ook met de smartphone werken: aanraken, vegen en swipen, ook met handschoenen aan.

Automatische geometrieherkenning en foutencompensatie
De nieuwe video-tools van de QUADRA-CHEK 3000 bieden uitgebreide mogelijkheden voor het vastleggen van meetpunten. Inclusief gemakkelijk te bedienen en intelligente tools. Deze herkennen meetpunten simpel en objectief. De gebruiker kan de verkregen punten en de berekende geometrische elementen ook grafisch weergeven. Samen met Measure Magic, de automatische geometrieherkenning, gaat de automatische meting van zeer nauwkeurige 2D-elementen in een handomdraai. De geïntegreerde foutencompensatie helpt bij mechanische onnauwkeurigheden van de meetmachine. Filters verhinderen dat eventuele vervuiling op het te meten element de meetwaardes negatief beïnvloeden.

Onderdeelweergave en rekenfunctie
Ook de onderdeelweergave is interessant. Deze toont grafisch de al gemeten elementen van een onderdeel. De operator kan voortdurend elementen toevoegen. Een praktisch voorbeeld? De QUADRACHEK 3000 berekent de afstand tussen twee gaten. De keuze van de elementen verloopt zeer eenvoudig en intuïtief via het touch screen.

“De QUADRA-CHEK 3000 is de perfecte aanvulling op nauwkeurige meetmachines”

Intelligente software voor 100% flexibiliteit
Via software stelt de operator de QUADRA-CHEK 3000 in op de specifieke meetopgave. Met keuze uit verschillende opties. Deze zijn individueel samen te stellen, en eventueel ook later toe te voegen. Een voorbeeld? De automatische meetpuntherkenning. Deze herkent via een video-tool een kant.

Toekomstige software in voorbereiding
Toekomstige software zal de functieomvang van de QUADRA-CHEK 3000 afronden. In voorbereiding zijn onder andere de functie NC-optie, voor het aansturen van een as van de meetmachine, een optische kantensensor, autofocus en zoomfuncties. Ook is er nog een software-optie voor 3D-metingen in voorbereiding.

Stevige behuizing en gehard touch screen
De QUADRA-CHEK 3000 is volledig voorbereid om in een relatief ruwe productieomgeving altijd zijn werk te blijven doen. Dit lukt omdat de behuizing van solide aluminium is. En het vlakke scherm van het touch screen? Dit is van gehard glas. Bij dit industriële design horen ook details als beschermende randen om het beeldscherm, een geïntegreerde voeding en een passieve koeling. De beschermingsklasse is met IP65 voor de voorkant volledig bruikbaar voor in de werkplaats. De achterzijde heeft een klasse IP40.

Passend op alle gangbare meetsystemen
Op deze achterzijde zijn de aansluitingen gegroepeerd voor de sensoren, USB en ethernet. Deze passen op alle gangbare meetsystemen, inclusief digitale camera’s. Met de ethernetpoort nemen organisaties de QUADRA-CHEK 3000 probleemloos op in hun bedrijfsnetwerk.

Voordelen in vogelvlucht

  • De QUADRA-CHEK 3000 is gebruikersvriendelijk
  • Voor snelle en zeer nauwkeurige meetprocessen
  • Voorzien van alle noodzakelijke soft- en hardware
  • In één compact apparaat dat ook in een netwerk kan worden opgenomen