Absolute gesloten lengtemeetsystemen voor meetlengtes tot 28 meter: de LC 200

De LC 200 absolute gesloten liniaal is de nieuwe standard als het gaat om toepassingen in gereedschapsmachines met bijzonder lange assen. Op dit moment, zo kort na de introductie, zijn er al diverse varianten beschikbaar met de volgende interfaces: EnDat 2.2, Fanuc alpha i en Mitsubishi 03-04.

Multi-sectie De LC 200 is een meerdelig, multi-sectie, liniaal dat bestaat uit een onderdelenset met onder andere daarin de maatband, de loopbanden voor de aftastkop en de afdichtingen. Daarnaast wordt een aantal aluminium behuizingen geleverd, al naar gelang de meetlengte. De interface naar de volgelektronica wordt gekozen via het type aftastkop. Het in de kop toegepaste aftastprincipe is het beproefde single-field principe wat garant staat voor een hoge nauwkeurigheid en zeer goede betrouwbaarheid. De absolute METALLUR verdeling op de stalen maatband bestaat uit een zeer reflectieve goudlaag en licht-absorberende lijnpatronen. Naast het absolute PRC-spoor is er een 40 ┬Ám incrementeel spoor. De scanning zorgt voor unieke absolute posities over de gehele meetlengte in een resolutie tot 10 nm (10 nanometer).

Montage Om de montage van een dergelijk lang meetsysteem eenvoudiger te maken is er een nieuw montagemethode ontwikkeld. Dit heeft geleid tot duidelijk kortere montagetijden waarbij tegelijkertijd de kwaliteit van de aftasting en de betrouwbaarheid verder verhoogd kon worden. Tijdens de montage worden de aluminium secties tegen of op het machinebed gemonteerd. Vervolgens worden de maatband, de loopbanden en de afdichtstrippen in de nu gemonteerde behuizing getrokken, waarna uiteindelijk de aftastkop er in wordt geschoven. Om positiefouten op de overgangen van de aluminium cassettes te voorkomen, wordt de maatband steeds afgetast in zijn spanningsloze zone.

Het is al jaren zo dat HEIDENHAIN gesloten lengtemeetsystemen en hoekmeetsystemen de keus zijn voor toepassingen op nauwkeurige gereedschapsmachines. Maar dit geldt net zo goed daar waar er stringente eisen gelden met betrekking tot nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en productiviteit.