Absoluut lengtemeetsysteem LIC 4000

De absolute lengtemeetsystemen uit de serie LIC 4000 van HEIDENHAIN worden gekenmerkt doordat ze de absolute positie meten met een resolutie van 1 nanometer en door de toegepaste seriƫle EnDat 2.2 interface.

Het gebruik van absolute meetsystemen, waarbij de positie direct na het inschakelen beschikbaar is, biedt veel zekerheid, omdat er niet eerst de referentiepositie hoeft te worden aangelopen. In het bijzonder bij toepassingen met direct drive motoren bieden absolute meetsystemen veel voordelen. Bij het inschakelen is met de actuele positie ook de offset voor de commutering direct beschikbaar, zodat de motorstroom direct kan worden ingeschakeld en waardoor de motor in regeling gehouden kan worden. Potentieel risicovolle situaties, zoals kunnen ontstaan bij het inschakelen van direct-aangedreven hangende assen of bij het in vrijloop verplaatsen na een nood-uit situatie, worden veilig gecontroleerd.

De met een meetlengte tot 27 meter beschikbare linialen zijn dankzij het speciale aftastprincipe ongevoelig voor vervuiling, zodat een hoge beschikbaarheidgraad van de installatie verzekerd is. Ook zijn er hoge snelheiden mogelijk gecombineerd met hoge resoluties. De afmetingen van de LIC 4000 komen overeen met de in de markt reeds veelvuldig toegepaste incrementele liniaal LIDA 400 van HEIDENHAIN. Hierdoor is het heel eenvoudig om vandaag nog machines te bouwen met absolute meetsystemen. Alleen de volgelektronica moet worden aangepast