HEIDENHAIN op de EMO 2011

Nieuwe TNC-besturing en nieuwe tastsystemen

De iTNC 530 die 10 jaar geleden op de EMO werd gepresenteerd, heeft een vaste positie verworven in de gereedschap- en matrijzenbouw maar ook bij de productiebedrijven. Om ook die machines te bedienen die naast frezen ook draaifaciliteiten hebben, heeft HEIDENHAIN een nieuwe TNC ontwikkeld. De TNC 640 beleeft haar première dit jaar op de EMO 2011 in Hannover.

Als eerste besturing voor freesmachines van HEIDENHAIN is de TNC 640 met functies voor het draaien uit te rusten. Zo kunnen complete bewerkingen met een HEIDENHAIN-besturing worden uitgevoerd. Zoals bekend van de andere TNC-besturingen, hoeft de machinebediener ook bij de nieuwe TNC 640 niet alles opnieuw te leren: Alle programmeerstappen voor het draaien programmeert hij in Klaartekst net zoals hij bij het frezen gewend is. Bij de draaimogelijkheden wordt er teruggegrepen op de beschikbare know how: Vele cycli die de draaibankbesturingen van HEIDENHAIN succes brachten, zijn nu beschikbaar in de TNC 640. De gebruiker mag dus rekenen op praktijkgerichte draaifuncties. Ook nieuw bij de TNC 640 is het verder verbeterde bedieningsoppervlak dat de gebruiker een nog beter overzicht geeft tijdens het programmeren, functies beter weergeeft en statussen duidelijker aangeeft. Met de TNC 640 wordt er ook nieuw design voor de besturingen geïntroduceerd. In de toekomst zullen zowel de TNC’s zowel als de draaibankbesturingen MANUALplus respectievelijk CNC PILOT in een moderne RVS-design worden geleverd. Het toetsenbord en het frame van het beeldscherm heeft HEIDENHAIN zo geprepareerd dat vingerafdrukken geen kans hebben en dat het schoonmaken eenvoudig is. Het nieuwe 19 inch kleurenbeeldscherm springt meteen in het oog. Het is standaard bij TNC 640 en als optie leverbaar bij de iTNC 530.

Er worden met de nieuwe tastsystemen TS 460 en TT 460 voor het eerst apparaten voorgesteld die hun schakelsignalen naar keuze via infrarood of radiografisch verzenden – dus zonder het apparaat te hoeven wisselen. De gebruiker heeft daarmee de voordelen van zowel een groot bereik (radiografisch) als een snelle signaaloverdracht (infrarood) tot zijn beschikking.