Meettaster met extreem lage meetkracht

De eisen van het productieproces voor geavanceerde technieken zoals de medische apparatuur maar ook de traditionelere sectoren als de automobielindustrie en de fijnmechanica zijn hoog. Intensieve controle van de kwaliteit van de materialen en werkstukken uit de lopende productie is noodzakelijk. Voor de zo genoemde ‘meeteilanden’ heeft HEIDENHAIN een aantal uitstekende oplossingen waaronder de meettasters uit de serie METRO.

Meten van kwetsbare, vervormbare onderdelen
De materiaaltechnologie is volop in beweging. Er worden nieuwe materialen ontwikkeld waarvan sommige, zoals rubbersoorten, vervormbaar zijn. Een andere trend is dat onderdelen steeds kleiner en dus moeilijker meetbaar worden. Bij het meten van kwetsbare, gemakkelijk vervormbare onderdelen zijn er twee risico’s: meetfouten door ongewenste vervorming en kans op beschadiging. In plaats van meten met een taster kan men zijn toevlucht nemen tot een optisch systeem, zoals een meetprojector of een vision-meetsysteem. Deze zijn echter doorgaans minder nauwkeurig en bovendien zijn metingen bij transparante materialen heel lastig uitvoerbaar.

METRO 1281 MW - extreem lage meetkracht
De nieuwe meettaster METRO 1281 MW van HEIDENHAIN biedt uitkomst. Met deze taster kan een fragiel werkstuk met minimaal risico op vervorming of beschadiging worden afgetast. Dat is te danken aan de extreem lage meetkracht (0,01 - 0,07 N) over de gehele meetweg van 12 mm. Bovendien is de meting vrijwel ongevoelig voor de omgevingstemperatuur, de taster heeft een lineaire uitzettingscoëfficiënt van 0 ppm/K tussen 0 en 100 °C. Dit komt door de Zerodur glaskeramische liniaal met een delingsperiode van 2 µm en een thermische uitzettings-coëfficient van 0 ± 0,1 per Kelvin. De combinatie van de zeer nauwkeurige kogelgeleiding van de meetstift zorgt, samen met de zeer precieze foto-elektrische aftasting, voor een herhalingsnauwkeurigheid die beter is dan 0,03 µm over de hele meetweg! De systeemnauwkeurigheid wordt gespecificeerd als: beter dan ± 0,2 µm.

Een nieuwe mijlpaal in de meettechniek
Deze taster is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het meten van zeer kleine tandwielen, wafers uit de halfgeleiderindustrie en medische componenten. Tot op heden was dit zonder beschadiging niet mogelijk. De grafiek toont hoe de meetkracht van de taster verloopt bij het in- en uitdrukken van de meetstift. De rode lijn toont het verloop bij een nieuwe taster, de groene na vijf miljoen tastcycli. In de praktijk zal dit aantal niet snel gehaald worden, maar deze grafiek laat zien dat het verloop van de meetkracht in de loop der tijd nog beter wordt. Dit komt omdat de lagering - een eigen ontwikkeling van HEIDENHAIN - geleidelijk inloopt.