METAVAK beursnieuws

Het beste van twee werelden

De nieuwe generatie 3D-tastssytemen van HEIDENHAIN
Er zijn vaak twee mogelijkheden. En meestal moet u kiezen.
Of zijn beide opties mogelijk?

HEIDENHAIN heeft gekozen voor de twee beste oplossingen: met de komst van de nieuwe generatie 3D-tastsystemen wordt de signaaloverdracht verrassend nieuw gecombineerd. Afhankelijk van de afstand en mate van nauwkeurigheid worden de schakelsignalen overgedragen via de beste methode: via infrarood óf radiografisch. Zo krijgt de gebruiker altijd gegarandeerd de exacte positieresultaten.

3D-Tastsystemen kunnen bij nauwkeurige bewerkingen niet meer worden gemist. Met behulp van tastsystemen worden werkstukken uitgelijnd, worden nulpunten bepaald en worden maten nagemeten.

De nieuwe generatie tastsystemen, TS 460 (werkstuktastsysteem) en TT 460 (gereedschapstastsysteem) werkt met twee soorten signaaloverdrachten: infrarood en radiografisch. De combinatie van deze twee soorten in één apparaat heeft voordelen en de signalen worden, afhankelijk van de toepassing, gekozen.

Energiebesparing
Het stroomverbruik neemt aanzienlijk af. Afhankelijk van het radioverkeer kan de bedrijfsduur in vergelijking met de bestaande TS 440 bijna verdubbeld worden. Stroom besparend is ook de trapsgewijze stand-by-modus, al binnen een half uur is de zuinigste modus bereikt. De batterijen zijn eenvoudig te verwisselen; een muntje volstaat.

Innovatief
Signalen die niet aan tijd gebonden zijn, zoals signalen voor in- en uitschakelen, worden over het algemeen radiografisch verzonden. Het snel schakelende infrarood signaal wordt daar toegepast waar de maximale nauwkeurigheid verlangd wordt.

Naast hybride tastsystemen biedt HEIDENHAIN ook twee nieuwe tasters met een kabel aan. Het gereedschapstastsysteem TS 260 – met radiale of axiale kabeluitgang– en het gereedschapstastsysteem TT 160.

Tot de nieuwe generatie behoort ook de nieuwe zend- en ontvangunit SE 660. Afhankelijk van de toepassing wordt deze gemonteerd in de werkruimte (bij gebruik van radiografische- én infrarood signaaloverdracht) of buiten de machine (wanneer enkel radiografische signaaloverdracht nodig is). De SE 660 kan met een clip eenvoudig uit de houder worden genomen. Zo is na het scannen van het omliggende radioverkeer eenvoudig een vrij radiokanaal te kiezen.

Naast de nieuwe gecombineerde signaaloverdracht bieden de nieuwe tastsystemen nog een paar verbeteringen: de nieuwe tastsystemen zijn kleiner, compacter en geven daardoor meer bewegingsvrijheid. Zoals bij alle werkstuktastsystemen van HEIDENHAIN is ook in de nieuwe tastsystemen een afblaasinstallatie geïntegreerd: met behulp van perslucht of een koelmiddel wordt grof vuil van het aantastpunt verwijderd.

Adapter zorgt voor meer bescherming (optie)
In onoverzichtelijke werkruimten is een lichte botsing van het tastsysteem met (span)gereedschap snel gebeurd. Dankzij een nieuw ontwerp van de mechanische adapter tussen tastsysteem en spanschacht zijn kleine botsingen toegestaan en krijgt de besturing een stopsignaal, waarna automatisch de kalibreercyclus wordt gestart. Tevens zorgt deze adapter voor een thermische ontkoppeling van de spindel, zodat opwarming van het tastsysteem wordt voorkomen.

De voordelen van de HEIDENHAIN tastsystemen op een rij:

Hybride technologie: signaaloverdracht via radio- en infrarood signalen

 • Radiografische overdracht voor grote afstanden en grote hoeveelheden data
 • Infrarood overdracht voor de hoogste nauwkeurigheid door een snelle signaaloverdracht
 • Ontworpen door diverse soorten machines (frezen, draaien, slijpen) en voor elke machine-afmeting (van klein en gesloten tot groot en open)

 Compact ontwerp 

 • Ook bedoeld voor kleine inbouwruimtes
 • Meer vrijheid bij het zwenken

Elektrisch compatible (TS 260, TT 160) 

 • HTL schakelende uitgang en floating trigger signaal 
 • Directe aansluiting op FANUC besturingen

Betrouwbare meetresultaten

 • TS werkstuktastsystemen met lucht/water jets voor reinigen meetplek met perslucht of koelmiddel
 • TT gereedschapstastsystemen met optimaal ontwerp: snelmontage, sensor en tastschotel in lijn

Mechanische botsingsbescherming en thermische ontkoppeling (optie voor TS) 

 • Voorkomt schade aan behuizing tastsysteem als gevolg van lichte botsingen
 • Voorkomt opwarming van tastsysteem door de spindel

Slijtagevrije optische sensor

Batterijen, oplaadbaar of niet oplaadbaar

Intelligente energiespaarmodus