Compacte encoder voor gebruik in agressieve omgevingen

Heeft u een omgeving waarbij snel corrosie ontstaat? Wij gaan graag met u in gesprek over het ontwerpen van een geschikte encoder voor uw omgeving.

Onlangs hebben we een koudwalserij voor staal geholpen aan een unieke encoder. Bij het walsproces worden zeer agressieve vloeistoffen gebruikt, waardoor het een zeer veeleisende omgeving is. Zelfs een encoder in geanodiseerd aluminium zou het hier niet langer dan misschien een jaar uithouden.

Voor een specifieke toepassing in een staalfabriek was een robuuste encoder met een grote holle as nodig. De 700-serie voldeed perfect aan de specificaties - afgezien van de corrosiebestendigheid. Om een passende oplossing te kunnen bieden, ontwierpen de technici van Leine Linde een 700-serie encoder van roestvast staal, een materiaal dat veel geschikter is voor de agressieve omgeving van een koudwalserij.

Een belangrijk aspect waarmee we in dit project rekening moesten houden, was het extra gewicht dat de vervanging van aluminium door roestvast staal met zich meebrengt. De encoderlagers moeten de extra belasting wel aan kunnen zonder dat de prestaties afnemen. Bij de klant zorgden de ingenieurs ervoor dat de motor-as en de motorlagers werden aangepast aan het extra gewicht. Door de open samenwerking tussen de ingenieurs van Leine Linde en die van de klant, waren de kleine, maar noodzakelijke aanpassingen gemakkelijk te realiseren.

Het resultaat van het project was de roestvast stalen encoder type 793, die een perfecte oplossing is voor toepassingen waar geanodiseerd aluminium niet acceptabel is. Net als alle encoders uit de 700-serie is de 793 een robuuste, maar compacte incrementele encoder, die ontworpen is voor gebruik in veeleisende omgevingen.

De roestvast stalen encoder type 793 kan ook worden gebruikt voor havenkranen die aan zeewater worden blootgesteld, voor toepassingen in de chemische en voedingsmiddelenindustrie, in de mijnbouw of in staalfabrieken.

Technische gegevens standaard 700 encoders:

  • diameter: 100 mm
  • trilling: 200 m/s2
  • schok: 1500 m/s2
  • asbelasting radiaal: 100 N
  • asbelasting axiaal: 50 N
  • beschermingsklasse: IP 66
  • bereik werktemperatuur: - 40 ºC tot + 100 ºC

Leine Linde is een onderdeel van HEIDENHAIN.