‘’GROOTS IN PRECISIE’’ – De Rooy verhoogd productiviteit door inzet HEIDENHAIN StateMonitor

De Rooy  in Nuenen heeft een uur extra productietijd per dag sinds de ingebruikname van StateMonitor van HEIDENHAIN. StateMonitor geeft de toeleverancier van extreem grote en nauwkeurige werkstukken volledig inzicht in het productieproces. Met deze kennis kan De Rooy processen analyseren en optimaliseren.

In de afgelopen 85 jaar is De Rooy in het Brabantse Nuenen uitgegroeid tot een specialist in het slijpen en frezen van zeer nauwkeurige én grote onderdelen. Zeven dagen per week worden hier in verschillende ploegen onderdelen gemaakt voor uiteenlopende sectoren, zoals de semicon, offshore en food industrie. Een trend die vooral door de semicon industrie wordt aangejaagd is dat werkstukken steeds groter, schoner en nauwkeuriger worden. “Als je gigantische werkstukken bewerkt met lange bewerkingstijden dan wil je natuurlijk dat het hele productieproces optimaal verloopt en dat je ook in de onbemande uren betrouwbaar kan produceren. Dit was bij uitstek de reden dat we meer inzicht nodig hadden in het productieproces,” vertelt Productiemanager Jos Schouten.


Van inzicht naar tijdsbesparing in het productieproces

Koen de Bonth, Project Engineer bij De Rooy, ging vanuit zijn afstudeerstage aan de slag met het verkrijgen van inzicht in het productieproces. “De eerste insteek was om de machinecapaciteit beter te benutten. Maar om dat te realiseren moet je wel eerst weten hoeveel uren een machine daadwerkelijk operationeel is en waar productiemogelijkheden liggen. Dan pas kan je gericht gaan optimaliseren. Omdat alle freesmachines bij De Rooy zijn uitgerust met een besturing van HEIDENHAIN, hebben we besloten om StateMonitor te implementeren.”

StateMonitor behoort tot het Digital Shop Floor pakket van HEIDENHAIN, waarmee productieprocessen gedigitaliseerd kunnen worden. Door een koppeling met het bedrijfsnetwerk is het mogelijk om de actuele status van machines (op afstand) te monitoren. Kwesties zoals beschikbaarheid, meldingen van machines en looptijden van programma’s kunnen op die manier inzichtelijk worden gemaakt, met als doel de productiviteit te verbeteren. “StateMonitor is een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in het productieproces. Er komt geen maatwerk aan te pas waardoor de kosten laag zijn en de ROI heel interessant is”, vertelt Paul Venema van HEIDENHAIN.

Al snel na de ingebruikname van StateMonitor bij De Rooy kwamen de eerste inzichten naar boven. “We konden door StateMonitor precies zien hoe lang een freesprogramma had gelopen en dit kwam niet altijd overeen met de verwachting. Zo hadden we werkstukken die 1,5 uur sneller geproduceerd werden dan verwacht. Ook kwamen we erachter dat sommige grote gereedschappen of opspanmethodes langere set-uptijden hadden, waardoor een opdracht juist langer duurde dan verwacht. Door dat soort inzichten kunnen we nu een veel strakkere planning maken, waardoor juist ook de onbemande uren volledig ingezet kunnen worden. De planning is sinds StateMonitor niet meer gebaseerd op verwachtingen en aannames, maar op feiten. Daar win je tijd mee”, aldus De Bonth.

Optimaliseren met data

Naast inzicht in de daadwerkelijke productie-, set-up- en handlingstijden, worden met StateMonitor ook alle storingen en foutmeldingen beter vastgelegd. Schouten: “Voorheen als een machine onverwacht tot stilstand was gekomen werd de foutmelding in alle haast weggedrukt om snel weer door te kunnen produceren. Nu worden die foutmeldingen automatisch verzameld, waardoor we trends kunnen analyseren en gerichter kunnen optimaliseren om toekomstige stilstand te voorkomen.” Een bijkomend voordeel is dat de status van de machines op afstand is in te zien. Omdat machines wel 30 meter uit elkaar staan, hoeft een CNC-frezer niet constant van machine naar machine te lopen. Dat scheelt veel tijd en geeft de ruimte om met andere en vooral leukere werkzaamheden bezig te zijn.

De Rooy heeft StateMonitor inmiddels ook gekoppeld aan het ERP-systeem. Het dashboard vertelt daardoor niet alleen de status van alle machines die momenteel zijn aangesloten op StateMonitor, maar geeft ook de urenregistratie weer en een overzicht van de medewerker die op dat moment werkzaam is aan de machine. “Door de lange looptijden werken CNC-frezers aan meerdere machines tegelijk. Daarom is inzicht ook voor de vakman handig. Zodra de dienst begint weet je wat de stand van zaken is op dat moment en wat er moet gebeuren. En dat wordt als heel prettig ervaren op de werkvloer”, aldus Schouten.

Ontwikkelingen in de toekomst

Zowel De Bonth als Schouten zijn tevreden over het resultaat wat StateMonitor tot nu toe al heeft opgeleverd. Dit jaar willen ze ook andere (nieuwe) machines aansluiten om de efficiëntie continu te verbeteren. En daar stopt de wens om te optimaliseren niet. Het idee is ontstaan om randapparatuur die direct invloed heeft op de betrouwbaarheid van het productieproces ook te koppelen aan StateMonitor. Dan valt te denken aan bijvoorbeeld de briketteerpers.

“Dit alles is onderdeel van een digitaliseringsslag die De Rooy de komende vijf jaar zal maken. Alleen zo kunnen we anticiperen op de toenemende eisen en de verwachte groei. Naast digitalisering investeren we ook veel in nieuwe medewerkers. Er staan momenteel veel vacatures open die we graag zo snel mogelijk ingevuld zien worden. Dus wil je werken bij een leuke en moderne werkgever? Neem dan snel contact op”, vult Schouten aan.

Voetnoot/kader:

Van 12 t/m 15 maart 2024 presenteert HEIDENHAIN Digital Shop Floor, waaronder StateMonitor, op de TechniShow in Utrecht. HEIDENHAIN zal zowel te vinden zijn op stand C082 in hal 11 als op het Themaplein Productieautomatisering in hal 10. Naast Digital Shop Floor komt ook de nieuwste TNC7-besturing aan bod.

Sinds de implementatie van StateMonitor heeft De Rooy volledig inzicht in de status van het machinepark.
René Verhaeg, Jos Schouten en Koen de Bonth zijn enthousiast over StateMonitor. “We hebben meer inzicht in het proces en kunnen daardoor efficiënter produceren.”