ETEL torque motoren leverbaar met koelmantel

ETEL torque motoren uit de TMB+ serie zijn optioneel beschikbaar met een water  koelmantel. ETEL produceert al meer dan een decennium hoogwaardige frameloze torque motoren die in het hart van duizenden gereedschapsmachines over de hele wereld zijn geïntegreerd. De voordelen van direct drive torque motoren zijn, ten opzichte van conventionele aandrijvingen, zeer goed bekend in de industrie. Steeds meer machinefabrikanten gebruiken deze direct drive motoren om hun machine-assen nauwkeurig te regelen. Direct drive technologie wordt ook veel toegepast in de semiconductor- en elektronica industrie vanwege de hoge snelheden en grote versnellingen die in deze toepassingen vereist zijn.

Tot nu toe was het ontwerpen van de waterkoeling van frameloze torque motoren voornamelijk de verantwoordelijkheid van de machinefabrikant. De waterdichtheid van het ontwerp vereiste daarbij veel extra aandacht. Met de introductie van de koelmanteloptie op de TMB+ motoren biedt ETEL dé oplossing die de integratie en het ontwerp nu veel gemakkelijker maakt. Bij de machinefabrikant worden op deze manier veel zorgen weggenomen. Dit geeft keuzevrijheid voor andere machineontwerpen en materiaalkeuzes, die kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Met een aanbod van maar liefst 62 verschillende motorvarianten die kunnen worden uitgerust met een koelmantel, is ETEL een unieke speler op de markt.

TMB+ motoren:

  • buitendiameter 1.290 mm en met binnendiameters tot 1.070 mm
  • maximum torque tot 42.900 Nm
  • snelheid tot 4.590 rpm

Het koelmantelconcept is robuust, effectief en geoptimaliseerd voor een eenvoudige montage. Hij bestaat uit een nauwkeurig gemonteerde metalen mantel, die waterdichtheid garandeert en waarmee exact dezelfde motorprestaties worden gehaald als met de conventionele “open koeling” montage.

De verantwoordelijkheid voor de waterdichtheid ligt hiermee nu bij ETEL en niet meer bij de machinefabrikant.

  • Dit leidt tot minder ontwerpinspanningen, snellere machinekwalificatie, kortere time-to-market tijden en dus lagere kosten.
  • Het giet- en constructiemateriaal van de machine mag van minder hoge kwaliteit zijn, aangezien het niet meer waterdicht hoeft te zijn. Dit kan een aanzienlijke besparing betekenen op de totale ontwerpkosten van een machine.
  • Het gietwerk en de constructie van de machine vereisen minder nauwkeurige bewerkingen om plaats te bieden aan de motor. In feite hoeft alleen het montagevlak van de motor nauwkeurig te zijn.
  • De conventionele servo-aandrijving kan eenvoudig vervangen worden voor de TMB+ met koelmantel.

Extra informatie met betrekking tot het bovenstaande artikel:

ETEL is een onderdeel van HEIDENHAIN.