Tijdbesparing tijdens gereedschapscontrole door middel van de VT 121 camera

Gereedschap controleren kan een tijdrovende klus zijn die men liever uitstelt. Om die reden hebben we de VT 121 camera ontwikkeld. Hiermee is het eenvoudig om een gereedschapsinspectie uit te voeren, terwijl het gereedschap in de machine blijft of dat de machine zelfs in werking is.

De camera maakt close-up beelden van elke snijkanten en genereert gedetailleerde panoramische beelden van de omtrek van het gereedschap. Op die manier krijgt u een goed totaaloverzicht van uw gereedschap. De foto’s kunt u gemakkelijk bekijken op het beeldscherm van uw besturing of later offline via uw PC.

Het camerasysteem voor gereedschapsinspectie helpt u bij het voorkomen van dure schades aan het gereedschap, het werkstuk en aan de machine. De gereedschapskosten zelf kunnen worden verlaagd door gerichte minimalisering van de gereedschapsslijtage.

De VT 121 kan volledig autonoom werken, bijvoorbeeld tijdens onbemande diensten met de hulp van cycli in de TNC 640. De software kan zo nodig specifieke gereedschappen blokkeren, dankzij een interface met de gereedschapstabel van de TNC.

Compact design
De VT 121 beschikt over een IP68 beschermingsklasse en heeft extra beschermende afdekglazen. Het camerasysteem is robuust en tegelijkertijd een compact instrument voor de bewaking van de werkruimte in gereedschapsmachines.

Camera beelden
De camera maakt zowel close-up beelden van elk snijkant, als gedetailleerde panoramische beelden van de gehele omtrek van het gereedschap. De belichtingshoek kan worden gevarieerd, zodat de afzonderlijke snijkanten optimaal worden belicht. Indien gewenst kan de camera het gereedschap van onderaf fotograferen.

Wanneer u de VT 121 gestructureerd inzet, heeft u de mogelijkheid om een systematische evaluatie van de beelden toe te passen. Vooral voor gereedschappen met een groot aantal snijkanten, is het inspectieoverzicht zinvol. De close-up weergave laat u de details zien in een reeks van afzonderlijke beelden.

U kunt het camerasysteem gebruiken in machines met koel- en of smeermiddel, alsook met droge bewerkingen. De aanwezige perslucht van de geïntegreerde sproeiers reinigt zowel het gereedschap als de afdekglazen van de camera.

De voordelen van VT 121 op een rij

  • hoge prestaties: breukcontrole in slechts één seconde tijdens het draaien van het gereedschap
  • krachtige breukcontrole voor cilindrische gereedschappen met een diameter van 0,1 mm en groter
  • gestructureerde en flexibele software: de opslag van de beelden kan worden aangepast voor documentatie doeleinden
  • tijdsbesparing tijdens de inspectie: het gereedschap blijft in de machine terwijl de beelden worden opgenomen
  • opnametijd: slechts 1 sec / snijkant
  • aansturing door cycli in de besturing: geautomatiseerde beeldvorming waarbij de beelden ook op afstand kunnen worden opgeroepen
  • optimalisatie van NC-programma's: vergelijking van gereedschapsslijtage (bijv. met en zonder OCM, optimized contour milling)
  • preventie van gereedschapschade: inspectie van gereedschap vóór kritische bewerkingsstappen
  • zeer reproduceerbare close-up beelden tijdens het proces
  • als optie beschikbaar in de HEIDENHAIN TNC 640 besturing vanaf NC softwarestand 10.

Extra informatie met betrekking tot bovenstaand artikel vindt u in de brochure of de video.