Wereldwijd erkende encoderinterface als universele industriële oplossing – EnDat 3

Met de introductie van de nieuwe EnDat 3 interface heeft HEIDENHAIN zijn beproefde EnDat-platform uitgebreid met een nieuw communicatie protocol dat ideaal is om te voldoen aan de behoeften van de toekomst in de industriële productie. Dit geldt ook voor de nieuwste innovaties op het gebied van digitale aandrijfsystemen voor machines en voor regelkringen met positie encoders voor meetfeedback.

De transmissie via deze nieuwe seriële interface is betrouwbaarder en sneller dan ooit, en kan ook extra gegevens bevatten zoals motor specifieke parameters en sensorinformatie. De uitgebreide diagnostiek en de opname van encoders in routines voor probleemoplossing, zorgen voor een zeer hoge betrouwbaarheid van het systeem.

Door de bestaande functies en voordelen is EnDat uitgegroeid tot een standaard en wereldwijd erkende interface voor positie encoders in de werktuigmachine-, elektronica- en automatiseringsindustrie. Met een breed multi-leveranciers portfolio van encoders met verschillende meetprincipes, zijn machine- en apparatenbouwers er zeker van de juiste EnDat encoder te vinden voor hun specifieke toepassing. 

Toekomst van digitale productie

Om de juiste functies en voordelen van de EnDat interface door te trekken naar de toekomst van digitale productie, vertrouwt EnDat 3 op een nieuwe architectuur die niet alleen bewezen technologie behoudt, maar ook de best mogelijke continuïteit en compatibiliteit met de vorige versies bewaart.

Enkele nieuwe functies van EnDat 3 zijn:

  • complete verzendlijsten van mode comments
  • systeeminstallatie: invoering van toegangsniveaus
  • EnDat 3 Hybride transmissie met één kabel
  • Bus-topologieën
  • mogelijkheid voor meerdere sensoren: flexibele gegevensinhoud en integratie van sensorkasten
  • Functional Safety: via het “black channel” principe
  • beproefde datacommunicatie