Vakartikelen en persberichten voor journalisten en redacteuren

HEIDENHAIN ontwikkelt, produceert en verkoopt componenten voor de kernsectoren gereedschapsmachines, elektronica-industrie en automatisering. Daarnaast leveren wij ook voor andere productgebieden en sectoren uitgebreide informatie aan de pers.

Neem direct contact met ons op voor individuele vragen of neem contact op met onze persdistributeur: info@heidenhain.nl

HEIDENHAIN op de SPS 2022:
Slimme encoders die nieuwe standaarden voor de aandrijftechniek zetten

Op de SPS in Neurenberg en in aansluiting op de HEIDENHAIN Digital Event Automation stellen HEIDENHAIN en de merken AMO, ETEL, NUMERIK JENA, RENCO en RSF krachtige oplossingen voor, die nieuwe normen bij de aandrijvingen in de automatisering stellen. Hiertoe behoort naast nieuwe varianten van de inductieve encoders voor robottoepassingen ook de volgende generatie van de inductieve aftasting.

Premières op de SPS: de volgende generatie van de inductieve aftasting en nieuwe compacte roterende encoders voor thermisch zwaar belaste aandrijvingen

Met de absolute roterende encoders ECI 1122 en EQI 1134 stelt HEIDENHAIN de volgende generatie van de inductieve aftasting voor. Ze overtuigen door geringe ruis, lage toerentalrimpel, minder bekabeling dankzij de EnDat 3-interface en de registratie van de gegevens over de bedrijfstoestand. Dit wordt mogelijk gemaakt door een verhoogde resolutie van de singleturn-positie naar 22 bit, die weer tot een significante verbetering van de regelprestaties in de motor leidt. De EnDat 3-interface maakt aansluiting via de eenkabeloplossing HMC 2 mogelijk. De volgende generatie van de inductieve meettechniek van HEIDENHAIN breidt daarmee de vele voordelen uit die inductieve encoders voor aandrijvingen in de veeleisende automatisering bieden: hiertoe behoren bestendigheid tegen vervuiling en ongevoeligheid voor magnetische velden, evenals compacte afmetingen, grote montagetoleranties en hoge werktemperaturen.

Bij de compacte en lichte motorencoders zijn er naast de roterende encoders van het type KCI 1319 resp. KBI 1335 de nieuwe uitvoeringen KCI 1318 FOT resp. KBI 1335 FOT met puur seriële EnDat 2.2-interface. Dankzij de fan-out-technologie (FOT) kon HEIDENHAIN de elektronische bouwstenen en geleiderbanen direct op een metalen drager aanbrengen, die bijvoorbeeld als afdekking van het lagerschild kan fungeren. Dat vermindert niet alleen het aantal onderdelen en de benodigde installatieruimte. Via de metalen drager kan warmte ook direct naar buiten worden afgevoerd. De gradenboog met naaf wordt op de as geperst.

ECI 1122 en EQI 1134 van HEIDENHAIN: de nieuwe generatie van de inductieve aftasting en de EnDat 3-interface bieden belangrijke voordelen voor compacte aandrijvingen in de veeleisende automatisering.

Meer mogelijkheden voor Advanced Robotics: nieuwe inductieve encoders

Aanvullende varianten van de reeds bekende inductieve roterende robotencoders openen andere toepassingsgebieden in Advanced Robotics-toepassingen:

  • De Dual Encoder KCI 120 Dplus met motorfeedback en positiemeting in één meetsysteem is vanaf de PLC in drie formaten beschikbaar. De centrale tastkop en de twee afzonderlijke gradenbogen met naaf zijn aan verschillende holle-asdiameters en inbouwmaten aangepast. Daarmee biedt de KCI 120 Dplus van HEIDENHAIN met dezelfde functionaliteit altijd compacte afmetingen en kan deze eenvoudig worden geïntegreerd. De puur seriële interface EnDat 2.2 met Functional Safety maakt bovendien het gebruik in veilige toepassingen mogelijk, zoals de samenwerking tussen mens en robot.
  • Als compacte roterende encoder voor grote holle assen met een diameter van 30 mm of 40 mm completeren de KCI 120 en de KBI 136 het programma van de inductieve encoders van HEIDENHAIN die speciaal zijn ontworpen voor robotica. Ze brengen de sterke punten van de kleinere 1300-serie over op aanzienlijk robuuster en sterker ontworpen robotaandrijvingen. 

AMO WMRA: Secondary Encoder voor robotaandrijvingen met grote asdiameters

Een aanzienlijke verbetering van de absolute positienauwkeurigheid kunnen robotfabrikanten ook bereiken door het gebruik van extra, uiterst nauwkeurige hoekmeters op elke robotas. Secondary Encoders, die achter de tandwielkast zijn gemonteerd, registreren de werkelijke positie van elk robotscharnier. Voor deze toepassingen zijn modulaire oplossingen beschikbaar, zoals de hoekmeter WMRA van AMO. Door de modulaire opbouw met verdelingstrommel resp. meetring en aparte tastkop is het niet alleen geschikt voor grote asdiameters, maar ook voor moeilijke inbouwsituaties. De diameter van de meetring kan bij de WMRA van AMO naar wens worden geselecteerd.

Verscheidenheid aan varianten voor veeleisende robotica-toepassingen: HEIDENHAIN Dual Encoder KCI 120 Dplus met motorfeedback en positiemeting in één meetsysteem. De KCI 120 en KBI 136 voor grote holle assen met een diameter van 30 mm of 40 mm.

Van extra klein tot extra groot:

Meetsystemen voor comfort, precisie en veiligheid in de medische techniek

Meetsystemen van HEIDENHAIN en de merken AMO, NUMERIK JENA, RENCO en RSF bewijzen zich al lange tijd in medisch-technische toepassingen. Vooral de betrouwbaarheid en de storingsbestendigheid van de meetsystemen zijn belangrijke argumenten voor het gebruik in de zeer gespecialiseerde oplossingen voor diagnostiek, therapie of laboratorium, praktijken en ziekenhuizen. In toenemende mate speelt echter ook de nauwkeurigheid van de roterende encoders, hoekmeters en lineaire encoders een doorslaggevende rol, bijvoorbeeld voor het comfort van de patiënt en de veiligheid van toepassingen.

  • Op het gebied van laboratoriumautomatisering en bij de Liquid-Handling zorgen de roterende encoders R35i en R35iL van RENCO voor een hoge doorvoer en een betrouwbaar gebruik. De incrementele roterende encoders zonder eigen lagering maken een bijzonder nauwkeurige en snelle positionering van de stappen- en BLDC-motoren mogelijk op de vele as- en riemaandrijvingen van bloedtestautomaten. Voor krappe inbouwsituaties zoals in dialyseapparaten en bloed- of doseerpompen biedt de RENCO R35iL een hoogte van slechts 8,6 mm. Dit maakt hem tot een van de slankste roterende encoders die momenteel op de markt worden aangeboden.
  • Voor grote medische apparaten, zoals computertomografen, is het van essentieel belang dat er een duurzame, veilige en betrouwbare werking is, gezien de waardevolle investering. Op het gebied van meettechniek voldoen de systeemoplossingen van AMO met hun contactloze en slijtagevrije inductieve meetprincipe optimaal aan deze voorwaarde. Bovendien zijn ze ongevoelig voor verontreinigingen en zeer robuust bij magneetvelden. Daarnaast zijn er ook oplossingen beschikbaar voor gebruik bij hoogenergetische bestralingstypen.
  • In uitermate geautomatiseerde microscopietoepassingen zoals de in-vitro-diagnostiek en hier in het bijzonder de High Content Screening bieden de open lineaire encoders LIC 4100 van HEIDENHAIN de voorwaarden voor scherpe en gedetailleerde beeldgegevens voor een foutloze interpretatie. Daartoe brengen ze meetstappen tot omlaag in het nanometer-bereik en tegelijkertijd een hoge dynamiek voor een maximale doorvoer mee. Het absolute meetprincipe van de LIC 4100 van HEIDENHAIN voert de positiewaarde bovendien direct na het inschakelen uit en heeft geen referentieverplaatsing nodig. Daarmee zorgt de absolute meettechniek voor een hoge procesveiligheid in de vaak complexe en lange autonoom lopende analyseprocessen.

HEIDENHAIN KCI 419 Dplus: de encoder voor de lift van de toekomst

Voor de lifttechniek van de nabije toekomst zijn geen microschakelaars voor de remontgrendelingsbewaking meer nodig. Want de HEIDENHAIN-lift-encoder KCI 419 Dplus levert niet alleen positiewaarden als motorfeedback voor de liftregeling, maar ook aanvullende informatie. Doordat de ankerschijf van de rem mechanisch met de KCI 419 Dplus gekoppeld wordt, kan de lift-encoder de remslag detecteren. Op basis van deze gegevens kan de volgelektronica de remstatus – gelicht of gesloten – en de slijtage van de rem afleiden. Door zijn directe nabijheid van de motor en de remmen levert de lift-encoder KCI 419 Dplus ook relevante gegevens voor de temperatuurbewaking – weer zonder extra sensoren. Met deze gegevens kunnen ook storingen worden geconstateerd. De bekabeling van het gehele systeem is aanzienlijk vereenvoudigd, omdat alle parameters via een kabel met de puur seriële interface EnDat 2.2 worden overgedragen. Andere voordelen zijn de betere mogelijkheden voor Remote Monitoring en Predictive Maintenance. Daarmee biedt de KCI 419 Dplus meer beschikbaarheid en veiligheid, evenals duidelijk verminderde inspanningen bij montage, bekabeling, afstelling en onderhoud van liftinstallaties.

Zonder microschakelaar voor remontgrendelingsbewaking: de roterende encoder KCI 419 Dplus van HEIDENHAIN voor liften levert niet alleen positiewaarden als motorfeedback voor de liftregeling, maar kan ook de remslag detecteren.

HEIDENHAIN ECI 1119 PressFit en EQI 1131 PressFit:
inductieve encoder voor geautomatiseerde montage in kleine aandrijvingen

Met de absolute roterende encoders ECI 1119 PressFit en EQI 1131 PressFit biedt HEIDENHAIN een ideale oplossing voor een snelle en veilige montage. De compacte roterende encoders zijn geschikt voor motoren met een flensgrootte van slechts 40 mm x 40 mm en een ashoogte van slechts 20 mm. Voor de montage wordt een tolerantiehuls in een boring in de motorbehuizing aangebracht. Vervolgens wordt de roterende encoder met zijn PressFit-flens stevig ingeperst en met slechts één centrale schroef met de aandrijfas van de klant verbonden. Dat bespaart niet alleen ruimte, maar maakt ook een geautomatiseerde apparaatmontage en een bewaking van het montageproces door middel van krachtmeting mogelijk.

EnDat 3: meetsystemen digitaal integreren

Consequent verder ontwikkeld en klaar voor de toekomst voor digitalisering: dat is de EnDat-interfacetechnologie van HEIDENHAIN. Hiermee kunnen meetsystemen eenvoudig en veilig in andere systemen worden geïntegreerd. Het busbedrijf met de interface EnDat 3 stelt HEIDENHAIN tentoon met drie verschillende meetsystemen waarvan de positie-, sensor- en bewakingsgegevens EnDat 3 via slechts vier aders met een cyclustijd van 30 µs worden overgedragen, en met een meetarm, waarbij de meetsystemen op alle gewrichten hun positiegegevens via EnDat 3 in busbedrijf doorgeven. Dat vergt minder bekabeling, maar biedt tegelijkertijd functionele veiligheid en uitgebreide mogelijkheden voor diagnose. Daarmee is EnDat 3 de optimale meetsysteeminterface voor een hoge systeemintegratie en voor de eisen van de gedigitaliseerde toekomst bij lagere systeemkosten en een flexibele machinearchitectuur.

RTMB+, TUCANA ST en AQUARIUS ST van ETEL: meer mogelijkheden bij de Turret Handling

Ook al is de miniaturisering in de halfgeleider- en elektronica-industrie de aanjager van ontwikkelen: vooral verpakkings- en testprocessen moeten ook grotere componenten verwerken – uiteraard met maximale prestaties en maximale procesveiligheid. Precies voor deze toepassingsgebieden bieden de ronde schakeltafels RTMB+ van ETEL een hoog draagvermogen in combinatie met snelheid. Uitgerust met de aandrijvingen met korte slag TUCANA ST en AQUARIUS ST belasten de Turret Handlers de chips en wafers tijdens de verpakking en de controle niet.

 

HEIDENHAIN en de merken AMO, ETEL, NUMERIK JENA, RENCO en RSF ontdekken:

Op de SPS in Neurenberg

8 t/m 10 november 2022, hal 7, stand 494

Bij het Digital Event rond automatisering

28 november t/m 16 december 2022, sps.heidenhain.de

Contactpersoon – Pers

Marketing communicatie

+31 318 58 1800

info@heidenhain.nl