Functional Safety, machineveiligheid staat centraal

Aan moderne machines stellen we steeds hogere eisen met betrekking tot veiligheid. Elke machinebouwer is tegenwoordig verplicht zijn machine te bouwen conform de alom erkende veiligheidsnorm Safety Integrity Level (SIL).

Als de ingebouwde veiligheid verzaakt, moet het voor de operator steeds veilig zijn én blijven. Dit betekent dat er hoge veiligheidseisen aan de encoders worden gesteld. Immers, die meten de posities van bewegende en dus risicovolle delen en vormen daarmee een zeer belangrijke schakel in de totale veiligheidsketen. HEIDENHAIN biedt meer en meer lineaire en roterende encoders voor veiligheid gerelateerde toepassingen, zoals gereedschapsmachines, pick-and-place machines voor elektronica productie en medische machines zoals CT scanners, etc.

Gezien de hoge investeringskosten voor dergelijke high-tech machines verwacht u een hoge betrouwbaarheid en 'uptime' van uw machines en processen. De wettelijke veiligheidsvoorschriften voor de werking van de systemen nemen toe. Het resultaat van deze ontwikkeling is de groeiende betekenis van 'Functional Safety'. Voor encoders betekent dat niet alleen het betrouwbaar en nauwkeurig meten van positiegegevens, maar ook het overbrengen naar de machinebesturing. 'Functional Safety' omvat tevens encoder diagnostiek en mechanische foutuitsluiting.

Stel, de encoder gaat stuk en de machine is nog volop in beweging, dan ontvangt de machine van het ene op het andere moment geen nieuwe informatie meer over de gewenste posities. Dus kan de machine op hol slaan, of er komt een verkeerde positie uit. Deze onverwachte bewegingen kunnen van grote invloed zijn op de veiligheid. De producent van de machine moet borgen dat de gewenste posities op meerdere manieren kunnen worden bereikt, of dat de machine stopt.

De producten van HEIDENHAIN bieden dé oplossing. Wij hebben een uitgebreid programma van lineaire en roterende encoders voor veiligheidsgerelateerde toepassingen. Deze voldoen aan alle noodzakelijke voorwaarden in overeenstemming met SIL 2 (volgens EN 61 508) en/of prestatieniveau PL "d" (conform EN ISO 13849) in combinatie met een veilig besturingssysteem.

De encoders, aangeduid met 'FS', zijn opgenomen is onderstaande brochures:
- lineaire encoders
- roterende encoders
- hoekmeetsystemen

Heeft u specifieke vragen over Functional Safety. Laat het ons weten. We helpen u graag.
Telefoon: 0318-581800
Mail: infoheidenhainnl