Een belangrijke voorwaarde voor het vervaardigen van producten in topkwaliteit en het documenteren daarvan is om deze, tijdens en na de productie, zeer nauwkeurig te meten. Om dit eenvoudiger te maken, heeft HEIDENHAIN de verwerkingselektronica QUADRA-CHEK 3000 ontwikkeld. Deze ondersteunt het meetproces en biedt een hele reeks intelligente functies. Deze worden met een intuïtieve bediening via een touch screen geselecteerd. 

Onze nieuwe verwerkingselektronica QUADRA-CHEK 3000 is de perfecte toevoeging bij zeer nauwkeurige meetmachines. Moderne video-software tools beoordelen het camerabeeld van meet- en profielprojectoren, meetmicroscopen of video-meetmachines. Het doel van deze beoordeling is om kanten te herkennen en daarmee meetpunten vast te leggen. Het resultaat van de metingen wordt grafisch weergegeven op het touch screen.

Snel, eenvoudig en intuïtief te bedienen Naast dit scherm met de grafische informatie, wordt een aantal eenvoudig te herkennen functietoetsen weergegeven met de op dat moment beschikbare functies. Daaronder ook intelligente functies, die het meetproces automatisch laten doorlopen. Hiermee kan de bediener alles steeds in het oog houden. Daarnaast kan hij de QUADRA-CHEK 3000 snel, eenvoudig en intuïtief bedienen door aanraken, vegen en swipen, ook met handschoenen aan. Automatische geometrieherkenning en foutencompensatie De nieuwe video-tools van de QUADRA-CHEK 3000 bevatten uitgebreide mogelijkheden om meetpunten vast te leggen. Daar horen eenvoudig te bedienen maar intelligente gereedschappen bij, die meetpunten simpel en objectief herkennen. De gebruiker kan de verkregen punten en de berekende geometrische elementen ook grafisch weergeven. Samen met Measure Magic, de automatische geometrieherkenning, gaat de automatische meting van zeer nauwkeurige 2D-elementen in een handomdraai. De geïntegreerde foutencompensatie helpt bij mechanische onnauwkeurigheden van de meetmachine. Filters verhinderen dat eventuele vervuiling op het te meten element de meetwaardes negatief beïnvloeden. Onderdeelweergave en rekenfunctie Nieuw is de onderdeelweergave. Deze toont grafisch de al gemeten elementen van een onderdeel en maakt het mogelijk steeds elementen toe te voegen. Zo berekent de QUADRA-CHEK 3000 bijvoorbeeld de afstand tussen twee gaten. De keuze van de elementen gaat heel eenvoudig en intuïtief via het touch screen. Flexibel door intelligente software Het instellen van de QUADRA-CHEK 3000 op de specifieke meetopgave gebeurt via de software. Er zijn daarbij verschillende opties, die individueel worden samengesteld, en eventueel ook later zijn toe te voegen. Daar hoort bijvoorbeeld ook de automatische meetpuntherkenning bij, die via een videotool een kant herkent. Nieuwe software zal in de toekomst de functieomvang van de QUADRA-CHEK 3000 afronden. Voorbereid worden onder andere nog de functie NC-optie, voor het aansturen van een as van de meetmachine, een optische kantensensor, autofocus en zoomfuncties. Ook is er nog een software optie voor 3D-metingen in voorbereiding. Helemaal gebruikersvriendelijk zijn de mogelijkheden die de gebruiker van de QUADRA-CHEK 3000 heeft om de bediening naar zijn hand te zetten. Daarbij hoort onder andere het instellen van de taal. Ook kan men kiezen tussen uitgave van de meetresultaten op papier via een printer of bijvoorbeeld als pdf. Dit laatste dan weer lokaal of ergens op een server. Daarnaast is er een filter te leggen over de uit te geven data, via verschillende grafische en niet-grafische weergaven.

Solide behuizing en gehard touch screen
Omdat de QUADRA-CHEK 3000 in de relatief ruwe productie-omgeving moet blijven functioneren, is de behuizing van solide aluminium en is het vlakke scherm van het touch screen van gehard glas. Bij dit industriële design horen ook details als beschermende randen om het beeldscherm, een geïntegreerde voeding en een passieve koeling. De beschermingsklasse is met IP65 voor de voorzijde volledig bruikbaar voor in de werkplaats. De achterzijde heeft een klasse IP40.

Op deze achterzijde zijn de aansluitingen gegroepeerd voor de sensoren, USB en ethernet. Hierop kunnen alle gangbare meetsystemen worden aangesloten, inclusief digitale camera’s. Met de ethernetpoort kan de QUADRA-CHEK 3000 probleemloos in een bedrijfsnetwerk worden opgenomen. Kortom: de QUADRA-CHEK 3000 is een gebruikersvriendelijk systeem voor snelle en zeer nauwkeurige meetprocessen, voorzien van alle noodzakelijke soft- en hardware in één compact apparaat dat ook in een netwerk kan worden opgenomen.