Vernieuwde en meer gedetailleerde nauwkeurigheidsdefinitie

De open lineaire encoders van HEIDENHAIN zijn zeer nauwkeurig en leveren, door de stabiele optisch-elektronische aftasting van de maatverdeling, kwalitatief zeer goede signalen. Daarbij speelt de door ons ontwikkelde HSP 1.0 ASIC (HEIDENHAIN Signal Processing) een grote rol. De HSP zet optische signalen om in elektrische signalen.

De intelligentie in de ASIC zorgt ervoor dat de signalen, ondanks eventuele vervuiling op de encoder, vanaf het begin van het signaalverwerkingsproces op een perfect niveau blijven. Hierbij neemt de interpolatiefout en ruis bij vervuiling niet toe. Wordt de vervuiling zwaarder, dan zal de ASIC alleen het signaal versterken en niet de ruis. Dit in tegenstelling tot systemen waarbij de signaalcompensatie aan de “achterzijde” plaatsvindt en zodoende ook de ruis mee versterkt.

Vernieuwde en meer gedetailleerde opgave van nauwkeurigheid
Tijdens de productie in de halfgeleiderindustrie, PCB-assemblage-machines en inspectiesystemen, worden zeer hoge eisen aan de nauwkeurigheid van de gemeten positie gesteld. Daar zijn de lineaire encoders van HEIDENHAIN uitermate geschikt voor. Na productie wordt elke encoder van HEIDENHAIN uitgebreid getest, gekalibreerd en gekwalificeerd. Bij hoog nauwkeurige systemen wordt het specifieke meetrapport meegeleverd.

Twee getallen voor de nauwkeurigheid
De nauwkeurigheidsklasse wordt normaal gesproken gedefinieerd door middel van een interval van één meter, de internationale lengte standaard. In veel toepassingen is niet zozeer de nauwkeurigheid over de gehele meetlengte van belang, maar de waarde die geldt voor kortere afstanden. Daarom geeft HEIDENHAIN bij de open lengtemeetsystemen twee getallen op voor de nauwkeurigheid:

  • de nauwkeurigheidsklasse
  • de intervalnauwkeurigheid

Wanneer de nauwkeurigheid ook wordt gedefinieerd op basis van kortere intervallen geeft dat veel beter weer hoe het meetsysteem over kortere bewegingen presteert. Met deze informatie kan ook een betere foutcompensatie in de machine worden doorgevoerd ('mapping').

Interpolatiefout
Tevens geven wij de daadwerkelijke interpolatiefout weer, voorheen werd dat gespecificeerd als maximaal 1% van de signaalperiode.

Wilt u alle details bekijken, lees dan deze brochure.

Nieuwsgierig? Neem gerust contact met ons op.
Telefoon: 0318-581800
Mail: infoheidenhainnl